Ιωάννης Ξαγοραράκης Ε.Ε.

2o χλμ Ε.Ο. Καλό Νερό - Καλαμάτα

Τηλ & Φαξ 27610-72512

Κιν. 6946681221

Γεωθερμία

Καθώς το κόστος πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, για να έχουν στα σπίτια τους θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.

Τα γεωθερμικά συστήματα χρησιμοποιούν μεγάλα κυκλώματα σωλήνων χαλκού μικρής διαμέτρου για να μεταφέρουν την θέρμανση από τα έγκατα της γης - όπου το έδαφος παραμένει σε μια σχετικά σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο - εντός της οικίας. Για ψύξη η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται.

Η παραπανίσια θερμότητα αποβάλλεται από το σπίτι και διαχέεται στο έδαφος. Τα γεωθερμικά συστήματα κάνουν τη δουλειά δύο οικιακών συσκευών - του καλοριφέρ και του κλιματιστικού. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον, οικονομικά προσιτά, χρειάζονται λίγο χώρο και παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο άνεσης για τον χρήστη. Το μόνο ενεργειακό κόστος που χρειάζεται η γεωθερμική διαδικασία είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται για να κυκλοφορήσει η μεταφορά του θερμαντικού υγρού μέσω των σωλήνων και να λειτουργήσει ο συμπιεστής.

Οι σωληνώσεις χαλκού αποτελούν το κλειδί στην αποτελεσματικότητα των γεωθερμικων συστημάτων. Είναι εξαιρετικοί αγωγοί θερμότητας και έτσι μεταφέρεται περισσότερη θερμότητα από το έδαφος στο υγρό και αντίστροφα στον συμπιεστή. Ανταγωνιστικά παρόμοια συστήματα εδάφους που χρησιμοποιούν πλαστικές σωληνώσεις και νερό, είναι λιγότερα αποτελεσματικά και απαιτούν πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια και ακριβές αντλίες κυκλοφορίας.

Ο χαλκός και ο χυτοσίδηρος, λαμβάνουν κορυφαίες διακρίσεις λόγω της φιλικότητάς τους προς το περιβάλλον. Το συνολικό κόστος ζωής του χαλκού και του χυτοσίδηρου είναι το 1/3 από εκέινο του πλαστικού και του αλουμινίου. Ο χαλκός και ο χυτοσίδηρος ενώ έχει το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, το υπερκαλύπτουν στο συνολικό τους κόστος το οποίο αντιστοιχεί σε 35% χαμηλότερο του αλουμινίου και του PVC.

Οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν εξωτερικό αέρα ως το μέσο ανταλλαγής τους, είναι διαβόητες στην περίπτωση θέρμανσης κατοικιών σε πολύ κρύο καιρό, ενώ τα συστήματα εδάφους και συγκεκριμένα τα συστήματα άμεσης ανταλλαγής, προσφέρουν αποδεδειγμένη απόδοση σε όποιο κλίμα και αν εφαρμοστούν. Εγκαθιστώντας ή ανακαινίζοντας ένα σπίτι με σύστημα θέρμανσης και ψύξης εδάφους, απαιτείται μία υψηλή αρχική επένδυση. Οι ειδικοί της ενέργειας όμως, τονίζουν ότι οι ιδιοκτήτες που προμηθεύονται γεωθερμικά συστήματα κάνουν απόσβεση του κόστους σε τρία με επτά χρόνια. Μετά τη δημοτικότητα που παρουσίασε σε Ευρώπη και Αμερική, η γεωθερμική ενέργεια σήμερα, αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Αυστραλία.

Εξοικονόμηση ενέργειας


στόχοι Ελλάδας

Επικοινωνήστε μαζί μας για δωρεάν εκτίμηση της κατασκευής που θέλετεεπικοινωνία